Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΗΡΩΔΗΣ Ο ΑΤΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Οι “Στήλες του Μαραθώνα” και ο “Τύμβος του Ηρώδη”

Λεπτομέρεια της στήλης
Ο τύμβος του Μαραθώνα τελικά δεν ήταν δημιούργημα των Αθηναίων προκειμένου να τιμήσουν τους νεκρούς της περίφημης μάχης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας, ο τύμβος κατασκευάστηκε τη ρωμαϊκή περίοδο από τον Ηρώδη Αττικό.
Οι ανασκαφές που πραγματοιεί ο αρχαιολόγος Γ. Σπυρόπουλος στην έπαυλη του Ηρώδη στην Εύα Δολιανών Κυνουρίας τον έφεραν αντιμέτωπο με ένα παράδοξο εύρημα. Συγκεκριμένα, βρήκε μια ενεπίγραφη στήλη με τα ονόματα των πεσόντων της  μάχης του Μαραθώνα τα οποία ανήκαν στην Ερεχθηίδα φυλή. Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι το αρχικό μνημείο που έστησαν οι αθηναίοι αποτελείτω από 10 στήλες, μία για κάθε φυλή, τοποθετημένες προφανώς σε κάποιο ενιαίο βάθρο.
Ο Ηρώδης ο Αττικός, κατασκευαστής του Ωδείου και του Παναθηναϊκού σταδίου, είχε καταγωγή τον Μαραθώνα και θεωρούσε ότι ήταν απόγονος του Μιλτιάδη. Η προγονολατρεία και η αγάπη του για τη κλασική αρχαιότητα που τον διέκριναν είχαν σαν αποτέλεσμα να μεταφέρει το αρχικό μνημείο στην έπαυλή του στην Αρκαδία. Στη θέση που βρίσκονταν οι στήλες έστησε τον χωμάτινο τύμβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: